Starostlivo vyberajte krém proti vráskam

30. 11. 2021 | 08:11

Nekupujte si krém proti vráskam, pokiaľ neviete, čomu sa vyhnúť. Dva roky po tom, čo výskum potvrdil, že oxybenzón je fotokarcinogén, sa stále nachádza v mnohých krémoch a mliekach proti vráskam.

Čo je to fotokarcinogén? Karcinogén je čokoľvek, čo spôsobuje rakovinu u ľudí. Fotokarcinogén je ten, ktorý tak robí len vtedy, keď je vystavený slnečnému žiareniu. A viete, prečo je oxybenzón súčasťou krémov a pleťových vôd proti vráskam? Je to totiž organický opaľovací krém!

Pokrok smerom k poskytovaniu krémov na starostlivosť o pleť proti vráskam s hodnotením SPF (ochranný faktor proti spáleniu od slnka) sa udial rýchlo, bez premýšľania o dôsledkoch. Mnohí dermatológovia boli hneď od začiatku proti z viacerých dôvodov. Po prvé, krémy a mlieka proti vráskam sú určené na každodenné použitie, zvyčajne na tvár a krk. Každodenné používanie opaľovacích krémov vedie k nedostatku vitamínu D, s ktorým sa čoraz častejšie stretávame u starších ľudí. Je jedným z faktorov zvyšujúceho sa počtu ľudí s osteoporózou čo je rednutie kostí, čo vedie k nárastu invalidizujúcich zlomenín v našich kostiach. Po druhé, zo stoviek zlúčenín, u ktorých sa preukázalo, že blokujú UV svetlo, žiadna z nich nebola testovaná na bezpečnosť pri nepretržitom používaní. Tak skončil oxybenzón v pleťovom kréme proti vráskam. Prvotný výskum ukázal len to, že blokuje UV svetlo. Nikto sa nezaoberal jeho schopnosťou vytvárať zlomy v DNA alebo zvýšenú produkciu voľných radikálov, ktorú spôsobuje. Pleťové krémy a mlieka proti vráskam by mali obsahovať zložky, ktoré znižujú produkciu a aktivitu voľných radikálov. Je to poškodenie voľnými radikálmi, ktoré nakoniec spôsobuje jemné linky a vrásky. V ideálnom prípade by mali byť všetky opaľovacie krémy pred predstavením verejnosti vyhodnotené. Vieme, že zvýšenie produkcie voľných radikálov spôsobuje množstvo rôznych vecí, no zdá sa, že nikoho nenapadlo zvážiť účinky, ktoré by ďalšie používanie opaľovacích krémov mohlo mať na celkové zdravie našej pokožky. UV svetlo zo slnka stimuluje produkciu voľných radikálov a väčšina príznakov starnutia sa pripisuje vystaveniu slnečnému žiareniu a znečisteniu.

Krém na starostlivosť o pleť proti vráskam by mal obsahovať antioxidanty, ktoré prenikajú hlboko a zastavujú produkciu a aktivitu voľných radikálov. Výskum ukázal, že najúčinnejšou zložkou pri znižovaní produkcie voľných radikálov je koenzým Q10, látka podobná vitamínu, ktorá sa odporúča pre rôzne zdravotné výhody. Ak je správne vyrobený, má úžasný účinok proti vráskam. Krémy a mlieka proti vráskam by tiež mali obsahovať prírodný vitamín E, rastlinné oleje a vosky a aminokyseliny. Prospešné sú aj iné prírodné extrakty. Napríklad sa ukázalo, že riasa wakame zvyšuje hladinu kyseliny hyalurónovej v pokožke, čo je aminokyselina nevyhnutná pre pružnosť.

Autor: Števo Mačák