Psychické zdravie a wellbeing na pracovisku

03. 10. 2023 | 17:10

Čo je to všímavosť (mindfulness)?

Módne slovo, ktoré sa objavuje stále viac? Novinka opradená  mýtmi? Mindfulness, v slovenčine všímavosť alebo aj bdelá pozornosť, je o uvedomovaní si prítomného okamihu, zámernom venovaní pozornosti bez posudzovania. Ak sme všímaví, uvedomujeme si veľmi jasne, čo sa práve teraz deje okolo nás a v nás. Kráčate? Kráčajte, venujte tomu plnú pozornosť. Jete? Jedzte a vychutnávajte si každé sústo, nepozerajte do mobilu či počítača s predstavou, že budete efektívnejší.  A ak vaše myšlienky práve teraz zabehli k tomu, ako dnes popoludní pôjdete za šéfom požiadať o zvýšenie platu, všimnite si ich, zaevidujte ich a vráťte sa k týmto riadkom. Nedajte sa namotať! Sú to iba myšlienky, niekedy viac, niekedy menej podarené produkty našej mysle. Blahoželať si môžete už v momente, keď ste si uvedomili, kde sa túla vaša myseľ a dokázali sa vrátiť k tomu, čo práve robíte. Jednoduché?

Ako byť všímavejší? Ako žiť viac v prítomnosti?

Vo svete plnom vonkajších podnetov a stresu nie je ťažké stratiť  pozornosť či všímavosť a mať hlavu plnú myšlienok a obáv. Všímavý človek má omnoho lepšiu psychickú výbavu, dokáže lepšie zvládnuť stres. Ako na to? Každý deň môžeme urobiť malý krok  k lepšej kontrole vlastného prežívania a myslenia, k životu v prítomnom okamihu. Napríklad postačí, ak si ráno, ležiac ešte v posteli s privretými očami, dáte zo desať hlbokých nádychov a výdychov. Nik si to nemusí všimnúť a môžete si to zopakovať viackrát počas dňa, pred nepríjemným rozhovorom či prezentácou pred publikom.  Aké jednoduché. A aké ťažké zároveň. Neváhajte a nastavte si v mobile pripomienku dýchania. Ak chcete urobiť ďalší krôčik, pokúste sa akúkoľvek rutinnú činnosť premeniť na chvíľku všímavosti. Pijete kávu? Sústreďte sa na jej vôňu, chuť, precíťte teplo šálky, chuť kávy na jazyku. Každý návrat do prítomného okamihu vám zníži stres  a napätie.

Neviem sa sústrediť

Ešte pred pár rokmi bola požiadavka multitaskingu súčasťou takmer každého pracovného  inzerátu. Neurovedci  zistili, že ľudský   mozog nie je  uspôsobený na vykonávanie viacerých úloh súčasne, ak opomenieme veľmi jednoduché mechanické činnosti, ktoré si nevyžadujú naše mentálne nasadenie. Napriek tomu je ešte stále veľa ľudí, ktorí „multitaskujú“. Vedci z Ohio State University sa zamerali na študentov, ktorí uvádzali, že  venovanie sa viacerým činnostiam naraz im dáva pocit vysokej efektivity a produktivity, čo však nie je pravda. Naopak, pri multitaskingu robíme chyby a zbytočne sa vyčerpávame. Iné štúdie zistili, že multitasking môže byť u niektorých jedincov návykový. Ako ste na tom vy? Venujte sa naplno jednej úlohe, znížite riziko chýb i vyhorenia.  V lepšej schopnosti koncentrácie a prechodu na single tasking vám pomôžu aj naše cvičenia, ktoré sa môžete naučiť v kurze všímavosti.

Keď spomalenie prináša rýchlosť

Áno, vďaka spomaleniu, ktoré sa môžete naučiť počas certifikovaného 8-týždňového kurzu MBSR(Mindfulness Based Stress Reduction),  sa následne môžete zrýchliť. Predstavte si, že by ste nešli spať niekoľko nocí po sebe. Čo by to urobilo s vaším výkonom či pozornosťou?  Fungovanie v práci  bez efektívneho oddychu vedie k  zníženiu výkonnosti či totálnemu vyčerpaniu. Na rozdiel od spánku, ktorého potrebujeme aspoň 7 hodín denne, mini cvičenia mindfulness nám zaberú iba pár minút a ak ich dokážeme zopakovať niekoľkokrát denne, pomôžeme najmä svojmu mozgu a jeho schopnosti sústrediť sa. Firmy, najmä tie z oblasti IT, už bežne zriaďujú v rámci svojich priestorov rôzne oddychové a áno, aj meditačné zóny. Tí najväčší a najefektívnejší lídri, podnikatelia či manažéri sa pravidelne zastavia a spomalia práve preto, aby dokázali robiť lepšie a vedomejšie rozhodnutia, aby si zachovali chladnú hlavu. Byť večne „busy“ a robiť sto vecí naraz už dnes nie je v móde. A potvrdzuje to aj veda.

Udiať sa môže čokoľvek. Dôležité je, ako sa k tomu postavíme

Postoj prijatia je kľúčovým postojom, ktorý si osvojujeme na našom kurze mindfulness. Byť všímavým znamená aj byť schopným prijať prítomný moment taký, aký je, prijať seba samého. Možno prijať aj veci, ktoré vo svojom zamestnaní či živote neviem zmeniť. Pozor, neznamená to rezignáciu. Znamená to uvedomenie si a prijatie vecí takých, aké práve sú, bez nabaľovania hodnotenia, scenárov našej mysle, ľutovania, odporu atď.

Príklad z pracovného prostredia: Predstavte si, že ste prekročili rozpočet. To je fakt, realita. Už sa to stalo. Akonáhle to dokážete s chladnou hlavou akceptovať ( namiesto  odmietania či hľadania vinníka), až potom sa môžete pohnúť  ďalej a začať to riešiť. Neschopnosť prijať tento fakt môže viesť k jeho popieraniu ( a prepadu do ešte väčšieho mínusu), alebo k vyhýbaniu sa (odkladáte moment, kedy to oznámite ), prípadne aj k agresii ( vybúrite sa na svojom tíme, prípadne rozbijete vzťahy). Namiesto toho je omnoho lepšie akceptovať fakt, ktorý nastal, a s chladnou hlavou komunikovať  o riešení so zainteresovanými. Poučiť sa z tejto situácie a ísť ďalej. Je to práve prijatie, ktoré vedie k zmene.

Nielen spôsoby, ako pracovať so svojím telom, dychom, ako sa lepšie sústrediť, zvládať pracovný aj životný stres, reaktivitu či emócie, ale aj mnoho iných zručností na budovanie psychickej odolnosti sa môžete naučiť  našom svetoznámom programe MBSR. Ak vás zaujíma, o čom kurz je, ako prebieha, prihláste sa na  bezplatné informačné stretnutie.

Schopnosť všímavosti a jej zavedenie do každodenného života sa môže  stať je kľúčom k vášmu osobnému rozvoju a väčšej spokojnosti v živote bez ohľadu na to, čo sa v ňom práve odohráva.

No a celkom na záver – podobne, ako ste to urobili ráno a aj počas dňa, urobte si zo desať hlbokých nádychov a výdychov, keď si večer ľahnete do postele.  Môže to byť krásna bodka za vaším  všímavým dňom v práci a ďalší krok za udržaním psychického zdravia.

Autor: Kvetoslava Sarvašová