Poznáte sušené mlieko?

11. 07. 2017 | 15:07

Možno si to neuvedomujete, ale mať doma odložené sušené mlieko nie žiadna zlá vec. Okrem situácií, že vám dôjde alebo sa pokazí klasické čerstvé alebo trvanlivé mlieko a vy ho práve ako na potvoru potrebujete, využijete sušené mlieko aj pri varení alebo pečení. Môžete si z neho odsypať len toľko koľko spotrebujete, a sušenému mlieku pritom nehrozní, že skysne alebo sa znehodnotí. Niekoľko rád na jeho použitie vám teraz ponúkame.

  1. Pri pečení domácej torty alebo koláčov určite poznáte rôzne recepty na výrobu nepravého marcipánu. Hlavnou a nevyhnutnou surovinou v receptoch je sušené mlieko a napriek tomu, že pri príprave je nutná prax, z tohto marcipánu sa okrem polevy na torty či zákuskov, môžu vytvoriť rôzne postavičky, písmenká či kvetinky, fantázii sa predsa medze nekladú.

  2. Neviete si kávu bez mlieka ani predstaviť? Bežne pre tento zámer kupujete rôzne balenia zahusteného mlieka alebo smotany. Čo tak pripraviť si zahustené mlieko zo sušeného mlieka! Vyskúšajte to a budete určite milo prekvapení.

  3. Nemôžete odolať sladenému zahustenému mlieku v tube, ktoré poznáte z detských čias? Veľmi jednoducho pripravíte vynikajúcu dobrotu pre malých ale aj veľkých. Úplne postačí ak máte v kuchyni poruke sušené mlieko a môžete si takúto dobrotu pripraviť aj doma. Pritom si presne sledujete spotrebu cukru. Pre ochutenie určite poznáte rôzne granulované zmesi pre prípravu ochutených mliek, ako sú banánové, vanilkové či jahodové. Tak práve tieto sú priam ideálne. Alebo jednoducho použite iné príchute na ktoré natrafíte.

  4. Asi najpopulárnejšie je sušené mlieko pri varení rôznych mliečnych omáčok a prívarkov. Namiesto použitia tradičnej zápražky s mliekom, môžete omáčky alebo prívarky priamo zahustiť sušeným mliekom. Postačí zodpovedajúce množstvo sušeného mlieka zriediť menším množstvom vody, a je to. Tento spôsob privítajú najmä ľudia trpiaci celiakiou.

  5. A záverom si nemôžeme dovoliť zabudnúť na asi najčastejšie využitie sušeného mlieka, a to klasické pitie. Ak sa chystáte na výlet, chatu alebo na cesty, nezabudnite si pribaliť určite pribaliť jedno balenie, hlavne v lete. Pre deti je najvhodnejšie plnotučné a tým starším postačí aj polotučné.

Dobrú chuť

Autor: Števo Mačák