Obličkové kameňe: Príčiny, príznaky a liečba

28. 06. 2023 | 05:06

Obličkové kameňe sú bežným zdravotným problémom, ktorý postihuje mnoho ľudí po celom svete. Tieto tvrdé kamene vznikajú vo vnútri obličiek a môžu spôsobovať vážnu bolesť a nepohodlie. V tomto článku sa budeme venovať príčinám, príznakom a liečbe obličkových kameňov.

Príčiny obličkových kameňov:

Obličkové kamene sa tvoria, keď sa v močovom systéme nahromadí nadmerné množstvo určitých minerálov, ako sú vápnik, oxaláty, močovina a kyselina močová. Tieto látky sa môžu spájať a vytvárať kryštály, ktoré sa postupne premieňajú na tvrdé kamene. Niektoré z hlavných príčin obličkových kameňov zahŕňajú:

  1. Nedostatok hydratácie: Nedostatok tekutín môže spôsobiť koncentráciu moču a uľahčiť tvorbu kameňov.

  2. Diéta: Nadmerný príjem potravy bohatej na sodík, proteíny a oxaláty (ktoré sa nachádzajú v niektorých potravinách, ako sú špenát, reďkovky, čokoláda) môže zvýšiť riziko tvorby kameňov.

  3. Genetika: Niektoré genetické faktory môžu zvyšovať náchylnosť k tvorbe obličkových kameňov.

Príznaky obličkových kameňov:

Príznaky obličkových kameňov sa môžu líšiť v závislosti od veľkosti a umiestnenia kameňa. Medzi najčastejšie príznaky patria:

  1. Silná bolesť v dolnej časti chrbta alebo boku, ktorá sa môže šíriť do brucha a slabín.

  2. Bolesť pri močení a časté nutkanie na močenie.

  3. Zmeny v farbe a vôni moču.

  4. Prítomnosť krvi v moči.

  5. Nevysvetliteľné zvracanie a nauzea.

Liečba obličkových kameňov:

Liečba obličkových kameňov závisí od veľkosti a typu kameňa, ako aj od príznakov, ktoré spôsobuje. Tu je niekoľko bežných spôsobov liečby:

  1. Hydratácia: Dôležitým prvkom liečby obličkových kameňov je dostatočný príjem tekutín. Pitie veľkého množstva vody môže pomôcť rozpúšťať kamene a uľahčiť ich prirodzené vylučovanie močom.

  2. Lieky: V niektorých prípadoch môžu lekári predpísať lieky na zmiernenie bolesti, zvracania alebo infekcie močových ciest spojené s obličkovými kameňmi.

  3. Extrakorporeálna litiázna litotripsia (ESWL): Tento postup využíva rázové vlny na rozdrvovanie kameňov na menšie častice, ktoré sa potom prirodzene vylučujú močom.

  4. Endoskopická chirurgia: Pri väčších kameňoch sa môže vykonať endoskopická chirurgická procedúra, ako je ureteroskopia, na odstránenie kameňov z močových ciest.

  5. Chirurgický zákrok: V niektorých prípadoch môže byť potrebný chirurgický zákrok, najmä ak sú kamene príliš veľké na to, aby mohli byť odstránené inými metódami.

Záver:

Obličkové kameňe môžu byť nepríjemné a bolestivé, ale správna diagnóza a liečba môžu pomôcť zmierniť príznaky a zabrániť opakovanému vzniku kameňov. Dôležité je udržiavať dostatočnú hydratáciu a zdravú stravu, aby sa minimalizovalo riziko tvorby obličkových kameňov. V prípade akýchkoľvek príznakov alebo obáv sa odporúča vyhľadať lekársku pomoc a konzultovať s odborníkom na obličkové kamene.

Autor: Števo Mačák