Kozmetická aromaterapia

27. 05. 2022 | 09:05

Éterické oleje používané v aromaterapii možno použiť na omladzujúce a kozmetické účely a možno ich použiť aj pri masážach celého tela

Aromaterapiu je možné vykonávať pôsobením arómy cez čuchový systém na limbický systému mozgu. Limbický systém je zodpovedný za zlepšenie nálady a tiež za uvoľňovanie chemických látok, ktoré vyvolávajú dobrý pocit, ako sú endorfíny a neurotransmitery do krvi. V aromaterapii sa využíva priamy účinok esenciálnych rastlinných olejov, čo má okamžite priaznivý farmakologický účinok.

Existujú tri hlavné použitia aromaterapie. Sú rozdelené do kategórií s ohľadom na to, že nie všetky aromatické oleje by sa mali aplikovať priamo na pokožku. Zatiaľ čo niektoré oleje môžu byť prospešné len vtedy, ak sa používajú vo forme inhalácie, iné pomáhajú pri lokálnej aplikácii.

1. Aromaterapia využívajúca iba vôňu alebo čuch:

Pri tejto metóde aromaterapie sú esenciálne oleje vnímané prostredníctvom čuchu, aby mali terapeutický prínos. To sa deje priamou alebo nepriamou inhaláciou alebo vzdušnou difúziou éterických olejov. Čuchová aromaterapia je prospešná, pretože mozog je z pamäte podmienený na rôzne druhy pachov. Toto sa využíva na synchronizáciu a reguláciu prirodzených síl tela, aby sa vytvorila vrodená rovnováha a pokoj.

2. Kozmetická aromaterapia

Do tejto kategórie patria esenciálne oleje používané na telo ako hydratačné, čistiace, pleťové a vlasové produkty. Kozmetický priemysel v súčasnosti využíva výhody aromaterapie na revitalizáciu a omladenie tela, okrem zabezpečenia základných čistiacich, tonizujúcich, zvlhčujúcich a ochranných vlastností esenciálnych olejov pre rôzne typy pleti a vlasov.

3. Aromaterapia pomocou masáže alebo lokálnej aplikácie:

Esenciálne oleje sa môžu absorbovať cez pokožku masážou alebo topickou aplikáciou. To podporuje holistické liečenie celého tela cestovaním cez krvný obeh a ovplyvňovaním rôznych orgánov tela. Niektoré z týchto olejov majú tiež silný antivírusový, antifungálny a antiseptický charakter. Toto je v spojení so zmyslom pre dotyk úplne prirodzený a bezpečný spôsob detoxikácie a využitia bohatstva prírody!

Autor: Števo Mačák