Čo je fytoterapia alebo ako sa liečiť zdravo

10. 12. 2018 | 13:12

Fytoterapia je metóda, ktorá na liečbu vybraných chorôb využíva rastliny ako prírodný zdroj liečiva. Silu rastlín popísal už Aesklepitos zo starovekého Grécka, ktorý formuloval postavenie liečivých rastlín. Tvrdil, že aj „lekár má najprv liečiť slovami, potom liečivými rastlinami až napokon chirurgicky”.

V ostatnom období to už vyzeralo tak, že fytoterapia upadla do zabudnutia. Svoj podstatný vplyv má na tom rozmach chemoterapie, ktorá vytláča prírodný spôsob – fytoterapiu. Niet pochýb, že chemické labortatória stoja za veľkým množstvom účinných liekov, bez ktorých sa v súčasnej medicíne nezaobídeme. Na druhej strane netreba zabúdať na určité hranice, z toho vyplývajúce. Ide najmä o vedľajšie účinky, ktoré tieto liečivá sprevádzajú. Problémom je fakt, že kým jeden orgán liečia, druhý oslabujú. Problémom je aj to, že veľa alopatických liečiv nelieči priamo chorobu, ale už jej príznaky a v mnohých prípadoch sa odporúča užívať tieto lieky dlhodobo. Tento systém následne často vedie k vzniku ďalších ochorení. Riešením je návrat k liečbe chorôb prostredníctvom rastlín. Staré múdrosti skombinujeme s novými vedeckými poznatkami, s cieľom dosiahnutia zdravšej liečby.

Známy lekár zo starovekého Grécka, Hippokrates šíril myšlienku, že samotná príroda má liek na každú chorobu. Medzitým sa už vyvinuli aj rôzne nové druhy chorôb, ale základ tejto myšlienky stále platí. Aj v prípade problémov s parazitmi máme k dispozícii široký sortiment možností na boj s nimi. Niektoré rastliny účinkujú na dospelé parazity, iné zase vyháňajú z tela ich vajíčka. Je všeobecne známe, že parazity sú viazané na hrubé črevo. Skutočnosť je však taká, že sa môžu pokojne nachádzať aj v rôznych iných častiach tela ako sú pľúca, pečeň, slezina, žalúdok, svaly, nosohltan, mozog, srdce, krv, koža atď.

Medzi najsilnejšie protiparazitárne rastliny patrí klinček, cesnak, tekvicové semienka, palina, či dubová kôra. Možno ani netušíte, že len taký jednoduchý cesnak omladzuje, dezinfikuje, čistí krv a lymfu od toxínov a vyháňa z nich kolónie mikroparazitov a nielen z nich, ale aj zo žalúdka, čriev a celého tráviaceho traktu. Objavte aj ďalšie možnosti prírodnej liečby a navštívte certifikovanú naturopatickú poradňu. Poraďte sa s odborníkom a nasmerujte svoje zdravie k lepším zajtrajškom ešte dnes.

Autor: Števo Mačák