Aké výhody prináša dezinfekčná metóda čistenie ozónom?

17. 06. 2020 | 14:06

O ozónovej vrstve, ktorá obklopuje našu Zem, sa často hovorí ako o ochrannom UV filtri proti silným lúčom slnka. Bez tejto vrstvy by bolo ohrozené prostredie, v ktorom žijeme. Ozón je však účinný nielen proti slnečnému žiareniu, ale aj ako prostriedok dezinfekcie.

Účinne odstraňuje mikróby, baktérie a vírusy

Celý princíp spočíva v tom, že ozón vyvoláva rozklad bunkovej membrány a rozklad primárnych biomolekulárnych zložiek. Dezinfekcia ozónom v Košiciach, v Sečovciach či vo všeobecnosti rýchlo a spoľahlivo odstraňuje baktérie, spóry a rôzne pachy z plesní účinnejšie ako akékoľvek iné dezinfekčné ošetrenie. Zaujímavosťou je aj skutočnosť, že o3 má väčšiu dezinfekčnú účinnosť v porovnaní s chlórom, aj keď si ešte aj v súčasnosti veľa ľudí myslí pravý opak. 

Nezanecháva takmer žiadne škodlivé zvyšky

Jednou z najväčších výhod používania o3 pri dezinfekcii je tá, že nevznikajú v podstate žiadne škodlivé zvyšky, keďže sa vo vode prirodzene rozkladá. Vyrába sa priamo na mieste a nie je potrebná jeho preprava či prílišná manipulácia. Vďaka tomu dochádza k znižovaniu komplikácií s bezpečnosťou a environmentálnymi problémami spojenými s manipuláciou s chemikáliami.

Je šetrný k životného prostrediu

O3 je šetrný aj k životnému prostrediu, môže nahradiť chlór, horúcu vodu a paru. To eliminuje spotrebu chemikálií či vody a znižuje energiu potrebnú na výrobu horúcej vody a pary. Vďaka čisteniu ozónom klesá používanie ďalších chemikálií na dezinfekciu. To znamená, že ide o ekologickú, bezodpadovú a takmer stopercentne účinnú metódu.

Dezinfekcia ozónom prináša viacero výhod, tie hlavné sme sa vám snažili popísať v článku. Je dobré na ne myslieť v prípade, že premýšľate nad ideálnou voľbou čistenia bytu, domu, kancelárií či školských priestorov v Košiciach, v Sečovciach či v iných častiach Slovenska.

Autor: Števo Mačák