5 návykov spôsobujúcich predčasné starnutie pleti

17. 03. 2022 | 10:03

Popularita krémov proti vráskam a drahých sér proti starnutiu, ktoré sa predávajú ako teplé rožky, sú dostatočným dôkazom toho, že medzi väčšinou populácie existuje intenzívna túžba vyzerať mlado a udržiavať si pokožku bez vrások. Avšak predtým, ako si vyberiete drahé sérum proti starnutiu, radi by sme upriamili vašu pozornosť na niektoré zvyky, ktoré v skutočnosti okrádajú vašu pokožku o mladistvý lesk a urýchľujú jej predčasné starnutie. Je dôležité identifikovať tieto návyky a úplne sa im vyhnúť, aby ste si udržali svoju pleť pevnú, mladú a čo najdlhšie bez vrások. Tu je 5 najbežnejších a najškodlivejších.

1. Použitie mydla na tvár: Prvá vec, ktorú by sme mali urobiť, je vyhnúť sa používaniu kozmetických mydiel na tvár. Väčšina týchto mydiel odstraňuje jemnú bariéru pH pokožky, odstraňuje prírodný maz a zanecháva ju pružnú a suchú. Spomedzi mnohých kožných problémov, ktoré môže vyvolať, je predčasné starnutie najbežnejším. Vyhnite sa preto umývaniu tváre mydlom.

2. Vynechanie opaľovacieho krému: Radi by sme zdôraznili, že slnečné lúče môžu spustiť proces starnutia, starecké škvrny, vrásky, hyperpigmentáciu, preto pri vystupovaní na slnko nevynechávajte opaľovací krém. Opaľovací krém s vysokým SPF a dáždnik sú naozaj nevyhnutné, kedykoľvek ideme na silné slnko.

3. Sedavý život: Pravidelné cvičenie prospieva nielen vášmu telu, ale je skvelé aj pre vašu pokožku. Cvičenie zvyšuje hormóny šťastia, vyplavuje toxíny a znižuje zápaly v tele (jeden z hlavných faktorov urýchľujúcich proces starnutia). Všetky formy cvičenia pomáhajú tónovať svaly, zlepšujú krvný obeh a udržiavajú pokožku pevnú. Ak teda vediete extrémne neaktívny život, máte tendenciu starnúť rýchlejšie. Buďte celý deň na nohách a zároveň schudnite.

4. Nenechajte aby stres prebral kontrolu nad vaším životom: Kortizol, stresový hormón, vedie nielen k priberaniu, ale tiež poškodzuje kolagénové a elastínové vlákna (obe udržujú pokožku pružnú a mladú). Je dôležité nájsť spôsoby, ako znížiť stres a upokojiť sa. Keď je vaša myseľ bez stresu, pomáha to aj vašej pleti vyzerať sviežo a mlado.

5. Nesprávne stravovacie návyky: Vaša pokožka ukazuje, čo jete. Konzumácia stravy, ktorá nemá dostatok živín, nemá dostatok ovocia, zeleniny, vitamínov, minerálov, antioxidantov, má negatívny vplyv na pokožku. Teraz, keď poznáte návyky, ktoré urýchľujú starnutie pleti, uistite sa, že robíte presný opak. Stručne povedané, používajte správnu ochranu pred slnkom, nežite sedavý spôsob života, jedzte čistú a výživnú stravu, vyhýbajte sa rýchlemu občerstveniu, jedzte ovocie a zeleninu a nikdy nezabúdajte na správny režim starostlivosti o pleť.

Autor: Števo Mačák